Juudas, Amos Oz

Amos Ozin viimeiseksi teokseksi jäänyt Juudas on tapahtumiltaan köyhä mutta sisällöltään rikas.

Eletään 1950-luvun loppua Jerusalemissa. Päähenkilö Shmuel joutuu jättämään yliopisto-opintonsa, kun opintoja rahoittanut isä ajautuu konkurssiin. Kun tyttöystäväkin jättää ja menee naimisiin exänsä kanssa, haluaa Shmuel saada etäisyyttä entiseen.

Shmuel pestautuu vanhan invalidin seuralaiseksi ruokaa, asuntoa ja pientä korvausta vastaan. Työ osoittautuu melkein pelkästään henkiseksi. Viisituntiseen työpäivän kuuluu väittelyä melkein liikuntakyvyttömän Gershom Waldin kanssa ja ruuan tarjoilemista hänelle. Keskustelut älykkään ja äreän Waldin kanssa muodostavat suuren osan kirjasta. Shmuel kuvittelee voivansa tuossa hiljaisessa talossa myös valmistella lopputyönsä Juudas juutalaisten silmin. Hänellä on varsin kiinnostava näkökulma Juudaksen osuuteen Jeesuksen elämässä.

Oz on terävä israelilaisen politiikan arvostelija. Kirjassa hän osoittaa, miten Israelin valtio muodostui ja kahtiajakautuminen juutalaiseen ja palestiinalaiseen alueeseen alkoi. Toisena juonena on Shmuelin rakastuminen talossa asuvaan Ataljaan – Waldin pojan leskeen. Teos on tarina ihmisistä, jotka ovat jääneet jumiin menneisyyteensä tai ehkä kyse onkin syrjäytyneistä toisinajattejoista.

Varaa teos